9/11/10

Τι να κάνω για το περιβάλλον...;

Όπως έχουμε πει από τους πρωταρχικούς στόχους αυτής εδώ της σελίδας είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Αλλάζοντας πρώτα απ'όλα τους εαυτούς μας και τις συνήθειές μας...
Δείτε λοιπόν απλές και ανέξοδες κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να βοηθήσει στο τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής....


  1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο
  2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (έχουν μέσο χρόνο ζωής 10 φορές περισσότερο και από εκεί κάνετε απόσβεση του κόστους αγοράς...)
  3. Αν αγοράσετε κλιματιστικό προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχει την κατάλληλη ισχύ.
  4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε την θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27 βαθμούς.
  5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό (η τοποθέτηση ενός ηλικακού θερμοσίφωνα κοστίζει λιγότερο από 1000 ευρώ και στην διάρκεια της ζωής του αποφέρει περίπου 2000 ευρώ από μείωση του λογαριασμού ρεύματος!!!)
  6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκέυη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας
  7. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
  8. Χρησιμοποιείστε παραδοσιακούς τρόπους για να στεγνώσετε τα ρούχα...
  9. Αν το ψυγείο σας δεν κάνει αυτόματη απόψυξη φροντίστε να κάνετε τακτικά.
  10. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας προτιμήστε συσκευές ενεργειακής σήμανσης Α
  11. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό και γενικώς όλες τις συσκευές (αν όλοι στην Ελλάδα σβήναμε την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ θα εξοικονομούσαμε περίπου 200 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως!!!)
  12. Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ και μην τα σκεπάζετε.
  13. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη κατά ένα μόλις βαθμό και θα καταφέρετε να έχετε οικονομία μέχρι και 10% από τον λογαριασμό σας!!!
  14. Βγάλτε τον φορτιστή του κινητού σας από την πρίζα!
  15. Μην σταματάτε να ανακυκλώνετε...
  16. Μην σπαταλάτε νερό χωρίς λόγο...
  17. Χρησιμοποιείστε για τις μετακινήσεις σας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και όχι το ΙΧ...
Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν πρόκειται από αύριο να τα κάνει όλα αυτά. Σκεφτείτε όμως ότι αν ο καθένας μας αρχίζει να βάζει στην καθημερινότητά του σιγά σιγά αυτές τις συνήθειες θα έχουμε κάνει όλοι μαζί ένα βήμα για ένα καλύτερο περιβάλλον... Αξίζει τον κόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου