22/11/10

Τρέμε Μαντώ Μαυρογένους... έρχεται η Λούκα Κατσέλη..!!!

Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες πως η υπουργός απασχόλησης κυρία Λούκα Κατσέλη, σαν μία άλλη Μαντώ Μαυρογένους, επαναστατεί και αντιστέκεται σθεναρά στις απαιτήσεις της τρόικας όσον αφορά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όπως για παράδειγμα την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια...

6 Μαΐου 2010.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη με την ιδιότητα της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, βάζει, την υπογραφή της στον νόμο 3845 με τίτλο "ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ" (στο περίφημο μνημόνιο) και το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 65/2010.

Στην σελίδα 1367 αναφέρονται ρητά οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες μάλιστα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, ώστε να συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων του δανείου. Διαβάστε:

"Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου των μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας. Θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερα από τις κλαδικές συμφωνίες και να εισάγουν αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν  να καταφύγουν στην διαιτησία αν διαφωνούν με την πρόταση του μεσολαβητή.

Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (sub-minima) για ευάλωτες ομάδες , όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση θα αλλάξει την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για τις νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και για ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης."

Προσέξτε ότι διαβάσατε αποτελούν νόμο του κράτους!
Ερχόμαστε λοιπόν τώρα να ρωτήσουμε την κυρία Κατσέλη. Πριν υπογράψει το Μνημόνιο το διάβασε; και αν το διάβασε και διαφωνούσε γιατί δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να το δηλώσει και να παρατηθεί χωρίς να το υπογράψει; Μήπως τελικά η όψιμη αντίδραση της κυρίας υπουργού γίνεται για λόγους φθηνού εντυπωσιασμού και μόνο;
Ας σοβαρευτούν επιτέλους και να σταματήσουν να πιστεύουν ότι απευθύνονται σε διανοητικά ανίκανους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου