19/12/10

Περιβάλλον εν καιρώ κρίσης

(Γράφει ο satalitikos)
Η παρούσα κυβέρνηση είχε κάνει σημαία της κατά την προεκλογική περίοδο την πράσινη ανάπτυξη και γενικά την ανάδειξη των περιβαντολλογικών προβλημάτων και των λύσεων τους. Ωστόσο το πράσινο όνειρο φαίνεται να χάνεται κάπου στα μισά του δρόμου...
Καταρχάς το αεροδρόμιο του ελληνικού με απόφαση της διϋπουργικής, όπως αναφέρεται στα Νέα της παρασκευής, τα σχεδία για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, παραμερίζονται στο βωμό της αναζήτησης 7 δις για την κάλυψη των υποχρεώσεων του μνημονίου. Τα νέα σχέδια βρίσκονται κοντά στα σχέδια Σουφλιά και αφορούν λίγο πάρκο με αρκετές εμπορικές χρήσεις.  Ένα δεύτερο. Και σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, είναι τα έργα στον Όλυμπο. Συγκεκριμένα σε άρθρο της Real αποδεικνύεται ότι λόγο έλλειψης πόρων, αλλά και διαπλοκής σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, έχουν υπάρξει επεμβάσεις όπως κατασκευή δρόμων μέσα από δασική προστατευόμενη περιοχή οι οποίες αγγίζουν η ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας. Επομένως κανείς αναρωτιέται κατά πόσο το γεγονός ότι ο Όλυμπος δεν είναι trendy μέρος διακοπών και δε τραβάει τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ οδηγεί και την πολιτεία στο να αφήνει τον Όλυμπο στο έλεος του θεού. Τελειώνουμε με την αμαρτωλή ΔΕΗ που παραμένει ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ για δεκαετίες επιβαρύνει το περιβάλλον της δυτικής Μακεδονίας και συχνά της επιβάλλονται πρόστιμα για παραβίαση περιβαντολλογικών κανόνων αλλά κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται. Μάλιστα εάν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή θα διαπιστώσει σύντομα ότι χωριά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα εργοστάσια και τα ορυχεία λιγνίτη, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων και λευχαιμιών. Το τελευταίο πρόστιμο επιβλήθηκε πριν τρεις μέρες για παραβίαση των κανόνων όσο αφόρα τη λειτουργία του ορυχείου λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Και όμως, τα συμφέροντα γύρω από τη ΔΕΗ και τον βρώμικο λιγνίτη είναι τέτοια που συνεχίζουν τη δράση της αδιαφορώντας για τον ντόπιο πληθυσμό και το περιβάλλον. Μιλάμε για ακόμα ένα παράδειγμα όπου το χρήμα υπερέχει της ζωής. Βέβαια στη ΔΕΗ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η πίεση των συνδικαλιστών, το μνημόνιο και το κλίμα κοινωνικής αναταραχής οδηγεί την κυβέρνηση στο να μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον.
Εκεί που καταλήγουμε είναι ότι πάρα τις καλές προθέσεις τα έργα δε προχωρούν. Η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί στα διάφορα συμφέροντα ενώ ένα από τα λίγα θετικά έργα,όπως είναι η κατασκευή φωτοβολταικών σε αγρούς, φαίνεται ότι προχώρησε διότι αφορούσε την παροχή κρατικών κονδυλίων σε επενδύσεις με σχεδόν σίγουρο κέρδος. Άρα μάλλον για άλλη μια φορά το περιβάλλον πέφτει θύμα των οικονομικών συγκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου