9/5/11

ΟΗΕ: Το μέλλον ανήκει στις ΑΠΕ!


Ο ΟΗΕ, στην νέα του έκθεση-βίβλο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει ότι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ εγγυάται ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον!...

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του ΟΗΕ καθιστά σαφές ότι είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε τις κλιματικές αλλαγές και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη χωρίς να στραφούμε σε μία επιθετική πολιτική προώθησης των καθαρών επενδύσεων. Το δε δυναμικό της καθαρής ενέργειας είναι τεράστιο, αφού μόλις το 2,5% της καθαρής ενέργειας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τη σημερινή τεχνολογία, αρκεί για να καλύψουμε το 80% της παγκόσμιας ζήτησης.
Παρά τις δυνατότητές τους όμως, οι ΑΠΕ αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά πολιτικά εμπόδια, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν, προκειμένου να αξιοποιηθεί το δυναμικό τους στο έπακρο, σύμφωνα με την έκθεση. ‘Η έκθεση αυτή αποτελεί το όραμα για ένα μέλλον χωρίς κλιματικές αλλαγές, πολέμους για το πετρέλαιο και πυρηνικά ατυχήματα. Ένα μέλλον δίκαιο και ασφαλές για ολόκληρο τον πλανήτη, ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο. Αποτελεί μία πρόσκληση για τις κυβερνήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές στην κλιματική και ενεργειακή τους πολιτική και να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΑΠΕ, αρχής γενομένης από τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Νότια Αφρική,’ τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η έκθεση Ενεργειακή Επανάστασητης Greenpeace, που έχει συνταχθεί από κοινού με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), επιλέχθηκε ως ένα από τα 3 βασικά σενάρια της Έκθεσης της IPCC.Από την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε το 2005, η Ενεργειακή Επανάσταση έχει κυκλοφορήσει σε 40 χώρες, ενώ έχουν αναπτυχθεί εθνικά σενάρια, αλλά και τρεις εκδόσεις του παγκόσμιου σεναρίου.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο της Greenpeace


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου