7/5/11

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην Αλγερία

Ένας δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από πυρά σε περιοχή της Αλγερίας όπου είναι ενεργοί μαχητές οι οποίοι συνδέονται με την Aλ Κάιντα, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι η επίθεση έγινε από τους μαχητές αυτούς, όμως η δολοφονία ανακινεί μνήμες της δεκαετίας του 1990, όταν οι δημοσιογράφοι γίνονταν συχνά στόχοι ισλαμιστών που μάχονταν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο δημοσιογράφος...
 Άχμεντ Νεζάρ δολοφονήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη γενέτειρά του, Μπάγλια, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.  Ο Νεζάρ έγραφε με το κομμάτι για διάφορες γαλλόφωνες εφημερίδες της Αλγερίας, πρώην αποικίας που ανεξαρτητοποιήθηκε από την επικυριαρχία της Γαλλίας το 1962."Ο δημοσιογράφος ζούσε σε αυτή την επικίνδυνη περιοχή όπου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία λίγα χρόνια", είπε η πηγή του Ρόιτερς. Η Αλγερία προσπαθεί να συνέλθει από τη σύγκρουση με τους ισλαμιστές μαχητές η οποία στο αποκορύφωμά της την δεκαετία του 1990 είχε αποβεί στο θάνατο περίπου 200.000 ανθρώπων, κατά εκτιμήσεις. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και οι προσφορές αμνηστίας στους εξεγερμένους συνέβαλαν να μειωθεί σημαντικά η βία.
 Ωστόσο σημειώνεται έξαρση των επεισοδίων ένοπλης βίας τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα ισλαμιστές σκότωσαν 13 στρατιώτες στην ορεινή περιοχή της Καβυλίας, ανατολικά του Αλγερίου. Έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν την επομένη στην ίδια περιοχή και δύο άνδρες της στρατοχωροφυλακής στα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.
Η Μπάγλια, που βρίσκεται επίσης στην Καβυλία, αποτελούσε επί χρόνια το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του "παραρτήματος" της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, που είναι γνωστό ως αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ). Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και αξιωματούχους τα μέλη της οργάνωσης απειλούν κι εκβιάζουν πολίτες και αγρότες στην Μπάγλια ώστε να τους δίνουν χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτούν εν μέρει τις ενέργειές τους.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου