3/5/11

Αν και αργά κάτι ψήνεται στην ΕΕ


(Γράφει ο satalitikos)
Το Σαββάτο η Guardian, η New York times και το BBC είχαν δημοσιεύσει ότι η ΕΕ ξεκινάει διαδικασίες ελέγχου της κερδοσκοπίας των ομολόγων. Σύμφωνα με την Guardian η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά...
το ρόλο των 16 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών λόγο υποψιών, ότι καταχράζονται τη θέση τους ώστε να παρέχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία ευθύνονται για την μεγιστοποίηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η ερευνά στα credit default swaps (CDS) [χρηματοοικονομικά συμβόλαια σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τους επενδυτές να διασφαλίζονται έναντι χρεοκοπίας] ακολούθησε καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται ώστε να ωθούν προς πτώχευση χώρες όπως εμάς και την Ιρλανδία. Το άρθρο σημειώνει ότι άμα βρεθούν ένοχες θα πληρώσουν το 10% των εσόδων τους! Αξίζει να επισημάνουμε (όπως σημειώνει και η εφημερίδα) ότι η αγορά των CDS δεν έχει έλεγχο και τώρα ξυπνά.
Το ζήτημα είναι ότι εμείς το ξέραμε μήνες τώρα ότι κάποιοι κερδοσκοπούν και επενδύουν στη πτώχευση. Τι άλλαξε τώρα? Εγώ πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι τώρα έχουν συνειδητοποιήσει οι ισχυροί της ένωσης και η κομισιόν το τι θα χρειαστεί να πληρώσουν εάν αφήσουν τη συγκεκριμένη αγορά ελεύθερη και χρεοκοπήσουν οι μεσογειακές χώρες συν την Ιρλανδία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου