29/6/11

Τι μας επιφυλάσσει το Μεσοπρόθεσμο


Αφού επιμένετε να κάθεστε στον καναπέ σας και να μην κατεβαίνετε να διαμαρτυρηθείτε, διαβάστε τι ψήφισαν για το καλό σας σήμερα οι σοσια-ληστές βουλευτές, για να ξέρετε τι σας περιμένει... Α μην ξεχάσετε καθίστε αναπαυτικότερα...
Φορολογικά μέτρα
-Αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από την 1.1.2011 και μετά όπως και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από το φόρο που συνεπάγεται φορολογική επιβάρυνση.

-Περιορισμός της έκπτωσης 20% από τον φόρο . Αν  εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, τότε για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό αυτό, η έκπτωση μειώνεται στο 10% από 20% .
-Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτούν φέτος οι φορολογούμενοι ηλικίας 30 έως 65 ετών και η φορολόγηση με συντελεστή 10% του κλιμακίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ.

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης (Ακίνητα , σκάφη , Πισίνες κλπ)

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

-Παράλληλα, «έρχεται» ειδικό τέλος για επιχειρήσεις που εξαιρούνται του αντικαπνιστικού νόμου, ειδικές συμφωνίες νοσοκομείων για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες, χρέωση αλλοδαπών στις υπηρεσίες υγείες και «κόψιμο» παροχών σε ανασφάλιστους.

- Ακόμη περιλαμβάνονται  αυξήσεις σε ΦΠΑ και σε τέλη κυκλοφορίας.

-Από την 1/1/2012 θα επιβληθεί ανώτατο όριο 300 ευρώ στην έκπτωση φόρου εισοδήματος που παρέχεται με βάση την αξία των αποδείξεων την οποία συγκεντρώνει ο φορολογούμενος πάνω από το ποσό αξίας που απαιτείται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30-39 λεπτά το λίτρο ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης δεν θα γίνει άμεσα εντός του 2011, όπως προβλεπόταν στον φετινό προϋπολογισμό αλλά σταδιακά μέχρι το 2014


Εργασιακά μέτρα
- Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).

- Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

- Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση "Ενώσεων Προσώπων" (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια "συλλογικότητα" που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).

Ασφαλιστικό
- Θεσπίζεται ειδική εισφορά σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ ή σε συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών. Η εισφορά κλιμακώνεται από 6%.

- Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ και η οποία θα κλιμακώνεται από 3%.

- Θεσπίζεται κράτηση 1% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα (0,50 ο εργαζόμενος και 0,50 ο εργοδότης ) ενώ στο δημόσιο η κράτηση αυτή θα φτάνει ακόμα και στο 3% και θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από τον εργαζόμενο.

- Από 1η Αυγούστου οι δικαιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υποχρεούνται σε κράτηση δέκα ευρώ μηνιαίως υπέρ ανεργίας.

- Αυξάνει η εισφορά των αγροτών για τις συντάξεις ΟΓΑ.

- Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%.

Δημόσιο 
-Στο δημόσιο περιορίζονται οι προσλήψεις των υπαλλήλων στην αναλογία 1 προς 5 ως προς τις αποχωρήσεις, ενώ για το 2011 η αναλογία αυξάνει στο 1 προς 10. Περιορίζονται επίσης κατά 50% οι δυνατότητες απασχόλησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχων έργου.

-Περιορίζονται επίσης οι δυνατότητες πληρωμής υπερωριών αφού τίθεται ως όριο οι 20 ώρες μηνιαίως ανά δημόσιο υπάλληλο.

-Επιπλέον καθιερώνεται α) ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ..

-Ειδική εισφορά, πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.

Λοιπά
-Αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ.
-Το ειδικό τέλος για τους χώρους καπνιζόντων στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης
-Εισάγονται  νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας

Πηγή: http://www.taxheaven.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου