3/7/11

ΟΗΕ: Το Μεσοπρόθεσμο βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα

Σοβαρές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ενδέχεται να προκαλέσει η εφαρμογή των περαιτέρω μέτρων λιτότητας στη χώρα, προειδοποιεί ο
ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα ξένου χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί την τρόικα να προσέξει πάρα πολύ για τις επιπτώσεις που έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα οι πολιτικές που σχεδιάζει για τη λύση των ελληνικών προβλημάτων.
Ο Σέφας Λούμινα δήλωσε ότι...
η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας «μάλλον θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και κατά συνέπεια στο πώς απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι Ελληνες, κυρίως αυτοί που ανήκουν σε πιο ευάλωτους τομείς, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και οι ανάπηροι». «Τα δικαιώματα στην τροφή, στο νερό, στην επαρκή στέγη και στην εργασία κάτω από δίκαιες συνθήκες και συνθήκες ισότητας δεν πρέπει να γνωρίσουν συμβιβασμούς, λόγω των μέτρων λιτότητας», δήλωσε ο Λούμινα και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να εξισορροπήσει πολύ προσεκτικά τη λιτότητα και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο ανεξάρτητος ειδικός κάλεσε τις αρχές να διαφυλάξουν έναν οικονομικό χώρο, ώστε να εκπληρώνονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά δικαιώματα. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται έτσι ώστε να μην προκαλούν αβάσταχτο πόνο στο λαό, είπε ο Λούμινα.
Τα χρέη μπορούν να πληρωθούν μόνον από το εισόδημα, είπε και σημείωσε ότι μετά τα πρώτα μέτρα λιτότητας η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη, ο προϋπολογισμός ελλειμματικός και το χρέος απλήρωτο. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να προσεγγιστεί το πρόβλημα χρέους σε όλο τον κόσμο με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί «δεν υπάρχει μόνιμη λύση του αν δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των ανθρώπων».
Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου