17/8/11

Άμα τυχόν δείτε μια φάλαινα στη θάλασσα…

Ναι λοιπόν, υπάρχουν φάλαινες στη Μεσόγειο. Ναι, υπάρχουν φάλαινες και σε ελληνικά νερά. Κάποιες είναι περαστικές, κάποιες ζουν και αναπαράγονται στα νερά μας. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια αρχίσαμε να έχουμε, πιο συστηματικά, στοιχεία γι' αυτές...


Τα κητώδη είναι, όλα, αυστηρά προστατευόμενα ζώα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και χρειάζονται τον σεβασμό μας. Ενώ όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες φάλαινες πέφτουν θύματα της φαλαινοθηρίας, δείχνουμε να ξεχνάμε ότι χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια βρίσκουν, κάθε χρόνο, το θάνατο από προπέλες, συγκρούσεις με πλοία, δίχτυα κ.ο.κ.
Με αφορμή τις αναφορές σε φάλαινα που κολυμπά στα νερά του Κορινθιακού, ας επισημάνουμε ότι το χειρότερο για μια φάλαινα, σε μια κλειστή θάλασσα είναι: ο θόρυβος, τα σκάφη και ο συνωστισμός. Το καλύτερο: η απαραίτητη ηρεμία για να βρει και πάλι το δρόμο της προς το ανοικτό πέλαγος.
Άμα, λοιπόν, συναντήσουμε κάποια φάλαινα στη θάλασσα:
  • Ποτέ δε μπαίνουμε στην πορεία της.
  • Δεν την πλησιάζουμε (σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα).
  • Χαμηλώνουμε ταχύτητα (κάτω από 3 κόμβους).
  • Ενημερώνουμε αποκλειστικά και μόνο το λιμεναρχείο (και όχι όλη τη γειτονιά και τους φίλους μας, ώστε σε μια ώρα η φαλαινίτσα να βρεθεί περικυκλωμένη από βαρκούλες και βαρκάκια).
Ο πανικός που δημιουργεί ο συνωστισμός και ο θόρυβος, μπορεί να οδηγήσει ένα τέτοιο, σπάνιο και πανέμορφο, ζώο μέχρι και στον εκβρασμό, αλλά και στο θάνατο.
Γι΄αυτό άμα τυχόν δείτε φάλαινα στη θάλασσα … αφήστε την στην ησυχία της (και κάντε την με -πραγματικά- ελαφρά πηδηματάκια). Είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε.
Πηγή: http://www.greenpeace.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου