26/10/11

"Η αφερέγγυα Ελλάδα θα χρεοκοπήσει"

"Αφερέγγυα" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου χωρών στον οίκο Fitch. "Μαύρες" προβλέψεις από Ρουμπινί για νέα ύφεση.
Αναπόφευκτη θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο επικεφαλής για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου χωρών στον οίκο Fitch, Τόνι Στρίνγκερ, χαρακτήρισε την χώρα μας αφερέγγυα, ενώ υπογράμμισε ότι η προοπτική για την Ιταλία και την Ισπανία είναι αρνητική, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones.
Μάλιστα, μιλώντας σε τηλεφωνική διάσκεψη μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Στρίνγκερ ανέφερε ότι...
δεν βλέπει γρήγορη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
"Δεν υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ρουμπινί: Πάνω από 50% η πιθανότητα νέας ύφεσης
Από τη πλευρά του, ο Αμερικάνος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά σε πάνω από 50% τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης για τις προηγμένες οικονομίες το 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
"Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα, άνω του 50%, να έχουμε μια άλλη ύφεση στις πιο προηγμένες οικονομίες στη διάρκεια των δώδεκα προσεχών μηνών", δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας.
"Λίγο ενδιαφέρει αν θα την πούμε διπλή ύφεση, συνέχεια της πρώτης ύφεσης ή δεύτερη ύφεση, είναι ζήτημα σημασιολογίας", πρόσθεσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η ζώνη του ευρώ μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε μια κρίση που θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόσο σοβαρή θα είναι η επιβράδυνση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μια ρήξη της ευρωζώνης.
Οι αγορές περιμένουν μέτρα ικανά να επαναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη στις πιο εξασθενημένες χώρες της ευρωζώνης μάλλον παρά "χρηματοπιστωτικά εργαλεία" τα οποία βάζουν τις πιο πλούσιες χώρες να αναλάβουν το βάρος του χρέους των φτωχότερων, πρόσθεσε.
"Μια κατάσταση που θα γίνεται όλο και πιο αποδιοργανωμένη και όπου πολλές χώρες θα κηρύσσουν στάση πληρωμών, εγκαταλείποντας τη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα μια κατάρρευση αυτής της ζώνης (...) αυτό θα ήταν εξίσου σοβαρό, ακόμη και σοβαρότερο, από την κατάρρευση της Lehman το 2008", δήλωσε ο οικονομολόγος.
Με μια εξίσου σοβαρή ύφεση στις προηγμένες οικονομίες, "οι παράπλευρες ζημιές στις αναδυόμενες χώρες μπορεί αν είναι σημαντικές", πρόσθεσε.

Πηγή: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου