10/11/11

Κλίμα: €7,2 δισ. στον αναπτυσσόμενο κόσμο από Ecofin εν μέσω ευρωπαϊκής «χρεωκοπίας»

Εν μέσω της κρίσης χρέους που μαστίζει τις χώρες της ευρωζώνης, με την Ιταλία να αντικαθιστά τη χώρα μας στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου ως πρώτη υποψήφια για χρεωκοπία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να διαθέσουν 7,2 δις. ευρώ για να βοηθήσουν τις «φτωχές» χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή...

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα κλιματικής δράσης, Κόνι Χέντεγκααρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, κινητοποιήσαμε κεφάλαια ύψους 2,34 δις. ευρώ το 2011».
«Το νούμερο δείχνει τη δέσμευση της Ευρώπης να υποστηρίξει δράσεις που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και συμβάλλουν στην προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Μετά από ένα χρόνο χρηματοδότησης είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε απτά αποτελέσματα σε μια σειρά αναπτυσσόμενων χωρών» πρόσθεσε η Επίτροπος.
Τα 2,34 δις. ευρώ του 2011 προστίθενται σε εκείνα του 2010 με απώτερο στόχο τα 7,2 δις. που θα διαθέσει η Ευρώπη, ποσό που αποτελεί μέρος των 21,6 δις. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009.
Ωστόσο, περιβαλλοντικές ΜΚΟ υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για καινούργια κονδύλια παρά για παλιά που «μετακινήθηκαν» από προηγούμενα πακέτα βοήθειας.
Τους διαπραγματευτές απασχολεί η πηγή των κονδυλίων (δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας), η διαφάνεια, αλλά και η σύσταση ενός Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα (Green Climate Fund) προς υποστήριξη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πηγή: http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου