3/11/11

Διεργασίες για υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αποσύρει το δημοψήφισμα ο Παπανδρέου - Να κυρωθεί η δανειακή σύμβαση ζητά ο Σαμαράς

Αποσύρει το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός και μιλά τώρα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταιγιστικές ανατροπές μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ...
Ο Α. Σαμαράς με μια δραματική δήλωση ζήτησε υπηρεσιακή μεταβατική κυβέρνηση για να επικυρωθεί από την παρούσα βουλή η δανειακή σύμβαση. Η αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου είναι πλέον ευθεία από τους βουλευτές του οι οποίοι ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ουσιαστικά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για πρώτη φορά καταφεύγουν σε κοινές συσκέψεις και συντονίζουν τις κινήσεις τους. Κοινό κείμενο έκκληση προετοίμαζαν πριν την παρέμβαση Σαμαρά, η Β. Παπανδρέου, ο Ντ. Βρεττός, ο Κ. Μητσοτάκης ο Β. Αντώναρος, ο Σ. Χατζηδάκης, ο Α. Σπηλιωτόπουλος.

Με την πρόταση Σαμαρά εμφανίζονται να συμφωνούν η κ. Μπακογιάννη και ο Γ. Καρατζαφέρης αρνητική είναι όμως η στάση της αριστεράς. Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται η καθοριστική παρέμβαση Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο και μετά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Γ. Παπανδρέου προτείνουν κορυφαία στελέχη από όλα τα κόμματα μπροστά στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το θέμα του δημοψηφίσματος να προκαλεί διαφωνίες κορυφαίων στελεχών και βαρύ κλίμα για την επόμενη μέρα και την κυβερνητική πλειοψηφία να κρέμεται από μία κλωστή.

Η αρχή έγινε με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο που με την επιστροφή του από τις Κάννες έλαβε σαφείς αποστάσεις από τη διενέργεια δημοψηφίσματος δηλώνοντας πως η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και πως το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από νωρίς το πρωί οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνταν σε διαφορετικούς τόνους από την πρωθυπουργική πρόταση.

Να συγκληθεί η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία «για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις» ζητεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας πως «στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

«Επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει» τονίζει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος εμμέσως στο δημοψήφισμα για το ευρώ. «Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη», τονίζει σε δήλωσή του.

Πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό προσέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. «Θα στηρίξω στην ΚΟ τον πρωθυπουργό», τόνισε ενώ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είπε: «Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, έχω προβληματισμό αν μπορούν να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος»

«Ανεπίκαιρο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου το να τεθεί το ερώτημα «ευρώ ή όχι», εκφράζοντας τη διαφωνία του ως προς το να τεθεί σε δημοψήφισμα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τόνισε πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα που να αφορά τη συμφωνία για τη νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Τη διαφοροποίηση της στο θέμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε η Φώφη Γεννημάτα, λέγοντας ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μη φτάσει η χώρα εκεί.

Να αποσύρει «άμεσα, σήμερα» την πρόταση για δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Απολύτως περιττή χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ. «Η χώρα είναι στο ευρώ εδώ και χρόνια», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «πρέπει να μιλήσει με πολύ ειλικρινή τρόπο» πριν τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μόνη ρεαλιστική πρόταση για να μην καταρρεύσει η χώρα χαρακτήρισε η Βάσω Παπανδρέου τη συγκρότηση λυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η συμωνία της 26ης Οκτωβρίου, και στη συνέχεια να γίνει προκήρυξη εκλογών.

Εντωμεταξύ, από μία κλωστή κρέμεται η κυβερνητική πλειοψηφία καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται να προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση η Εύα Καϊλή κάνοντας πράξη τα όσα είχε εκφράσει η ίδια με επιστολή της πριν δύο ημέρες. Εφόσον αυτό γίνει, το ΠΑΣΟΚ θα μείνει με 151 βουλευτές.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτήριας τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, διαφορετικά, πρόσθεσε, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Ταυτόχρονα όμως ανέφερε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η Έλενα Παναρίτη δηλώνει ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Από χθες ο αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγάλος μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση στις Κάννες. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονταν τρεις συγκεντρώσεις με στόχο να υπάρξει σήμερα κοινή στάση μεγάλης ομάδας βουλευτών.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ντρέπεται που επέτρεψε στους ενεχυροδανειστές μας, να μας προσβάλουν με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Την απόσυρση του δημοψηφίσματος και την αντικατάσταση των πρωταιτίων ζήτησε η «Δράση».

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου