11/11/11

Κλιματική αλλαγή: «μη αναστρέψιμη η ζημιά» λένε οι επιστήμονες


«Ο κόσμος αναμένεται να φτιάξει τόσους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ενεργοβόρα εργοστάσια και κτήρια την επόμενη πενταετία, που η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα φαντάζει αδύνατη, με αποτέλεσμα να χαθεί η τελευταία ελπίδα για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας...

Οτιδήποτε κατασκευάζεται σήμερα και παράγει διοξείδιο του άνθρακα θα συνεχίζει να παράγει διοξείδιο του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες και οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της κατάστασης αναμένεται να καταστήσουν την κλιματική αλλαγή μη αναστρέψιμη, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Η πόρτα κλείνει», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Fatih Birol, κορυφαίος οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι αν δεν αλλάξουμε τώρα κατεύθυνση ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια, θα βρεθούμε κάτω από το μίνιμουμ ασφάλειας.
Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 450 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).
Σήμερα οι εκπομπές CO2 ανέρχονται στα 390 ppm και αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, το 2015 αναμένεται να φτάσουν το ανώτατο όριο, κυρίως λόγω των υποδομών στην ενέργεια και τη βιομηχανία.
Σε αυτό το πλαίσιο και εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για άμεση λήψη μέτρων και σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου