9/11/11

Οι Αλβανοί «κρύβουν» τα μνημεία μας στη Β. Ήπειρο. Αναδεικνύο​υν μόνο αυτά της Ρωμαϊκής περιόδου!

Για ακόμη μια «στυγνή» πρόκληση των Αλβανών κάνουν λόγο πολλοί Βορειοηπειρώτες, που ισχυρίζονται, ότι οι Αλβανοί αποκρύπτουν -τεχνηέντως- αρχαιοελληνικά ευρήματα στην περιοχή της Δερόπολης και αναδεικνύουν μόνο τα Ρωμαϊκά!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Αργυρόκαστρο, με θέμα την αρχαιοελληνική πόλη της Αδριανούπολης. Η έκθεση εντάσσεται στο...

πλαίσιο της 11ης εβδομάδας της Ιταλικής Γλώσσας. Εκτίθενται 60 φωτογραφίες από τις ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δερόπολης και κυρίως γύρω από το αρχαίο θέατρο των Σωφράτικων, από Ιταλούς και Αλβανούς αρχαιολόγους των Πανεπιστημίων Ματσεράτα και Αργυροκάστρου.

Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα borioipirotis.blogspot.com, «Αλβανοί και Ιταλοί προσπαθούν να αναδείξουν τα ευρήματα της Ρωμαϊκής Περιόδου, αποκρύπτοντας αυτά της Ελληνικής, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για την καταστροφή τους»!

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ…
• Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στα εγκαίνια της έκθεσης το «παρών» έδωσε και ο Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Άλντο Μπούμτσι, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση είναι τμήμα της «κοινής αλβανό-ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η απόδειξη των δεσμών των δύο λαών από την αρχαιότητα και ότι, όπως ο ιταλικός πολιτισμός είναι γνωστός στη χώρα του, έτσι πρέπει και ο αλβανικός πολιτισμός να γίνει πιο γνωστός στην Ιταλία»!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι σημειώνουν, ότι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσουν και άμεσα να υπάρξει συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη των αρχαιοελληνικών μνημείων της Βορείου Ηπείρου. Υπενθυμίζεται, ότι στην περιοχή, εκτός από τις δεκάδες εκκλησίες, υπάρχει πλήθος σημαντικών αρχαιοελληνικών μνημείων. Για παράδειγμα, στην Φοινίκη, την παλαιά πρωτεύουσα της Χαονίας και της Ηπείρου, υπάρχει το περίφημο Βουθρωτό και τα μνημεία, όπως το Βαπτιστήριο, η πύλη του Λέοντος κ.α.

Να σημειωθεί, ότι το Βουθρωτό προστατεύεται από την Ουνέσκο, ενώ περισσότερης ανάδειξης χρίζουν και άλλα μνημεία, όπως το θέατρο και η Νεκρόπολη της Αδριανούπολης.
από το proinoslogos.gr

Πηγή: http://www.epirus-ellas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου