22/12/11

Απειλή άμεσης χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Ελλάδας για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" έρχεται από την Ισπανία. Έτοιμο για προσφυγή το Vega, σύμφωνα με τους Financial Times. Αρνείται το 50% στη μείωση της αξίας των ομολόγων.
Με προσφυγή κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που επιμείνει στο να αποδεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές της "κούρεμα" ομολόγων που θα υπερβαίνει το 50%, απειλεί το ισπανικό επενδυτικό ταμείο (hedge fund) Vega Asset Management.
Είναι πλέον προφανές ότι ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας είναι υπαρκτός, λόγω και των λαθών που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times...
που επικαλούνται επιστολή του hedge fund σε άλλους επενδυτές, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, το ισπανικό ταμείο φέρεται αποφασισμένο να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα.
"Το Vega πιστεύει ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση του δημόσιου τομέα (της Ελλάδας) δεν είναι τώρα πιθανό το ενδεχόμενο μίας εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 50% ή λιγότερο", σημειώνεται στην επιστολή, ενώ τονίζεται πως "το Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις ενδεχόμενες νομικές επιλογές για να αρνηθεί και να προσβάλει νομικά την ανταλλαγή του χρέους με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας περισσότερο από 50%".
Αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις
Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του επενδυτικού ταμείου έχει αποσυρθεί από τη συντονιστική επιτροπή που συγκρότησαν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
Η επιτροπή έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση που γίνεται για τους όρους με βάση τους οποίους θα γίνει το λεγόμενο PSI (Private Sector Involvement, "συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα"), στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.
Η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, που βασίστηκε σε μία γενική συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών, προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%.
Η καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων.
Μας χωρίζει άβυσσος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές των πιστωτών, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των ομολογιούχων όσον αφορά το επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων.
Το Vega φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες προσώπου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, να διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει οποιαδήποτε ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Η ανταλλαγή του χρέους, σημειώνουν οι Financial Times, αναμένεται να γίνει με την καταβολή στους πιστωτές ενός ποσού σε μετρητά ίσου με το 15% της αξίας των σημερινών ομολόγων καθώς και νέων ομολόγων που θα αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής αξίας των σημερινών.
Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 4,5% και 5,5%, υψηλότερα από το 4% που έχει προβλέψει το ΔΝΤ, δήλωσε ένας τραπεζίτης.
Εξασφαλισμένοι οι επενδυτές
Η Ελλάδα έχει δεχθεί να επιτρέψει την έκδοση των νέων ομολόγων με βάση το βρετανικό δίκαιο, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη την επιβολή μεγαλύτερων ζημιών στους επενδυτές (στο μέλλον), σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες.
Οι ομολογιούχοι, προσθέτει το δημοσίευμα, κέρδισαν την παραχώρηση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια θέση με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα η ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μελλοντική αθέτηση πληρωμών θα πλήξει εξ ίσου και τις χώρες τις Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι δυνατή η μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, αν δεν υπάρξει σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου