4/12/11

Greenpeace: Έκθεση κόλαφος κατά των πολυεθνικών


Νέα έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει τις πρακτικές των μεγάλων εταιριών που εμποδίζουν την υπογραφή μίας παγκόσμιας συνθήκης για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές και τη μετάβασή μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Καθώς στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται την αναγκαία συμφωνία που θα προστατεύσει τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace αποκαλύπτει τις πανίσχυρες πολυεθνικές που βρίσκονται στο παρασκήνιο και ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια εμποδίζοντας – τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – τη δημιουργία κλιματικής νομοθεσίας...

«Καλούμε τους πολιτικούς που κρατάνε στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη και της οικονομίας μας, να βάλουν τους πολίτες πάνω από τα κέρδη βρώμικων εταιριών όπως η Shell, η Eskom και η Koch Industries», δήλωσε ο Κούμι Ναϊντού, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace.
Η έκθεση αναδεικνύει για ποιο λόγο η αποφασιστική δράση για το κλίμα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πολιτική ατζέντα.
Αντίθετα με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που απαιτούν δράση για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, πολλές κυβερνήσεις σήμερα κάνουν ακριβώς το αντίθετο: εμμένουν σε ένα απαρχαιωμένο, βρώμικο και μη-βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να προωθούν τις απαιτούμενες αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν τις οικονομίες και θα τις στρέψουν στην πράσινη ανάπτυξη.
Η έκθεση καταδεικνύει μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις, πώς μία σειρά μεγάλων ρυπογόνων επιχειρήσεων, όπως οι Shell, BASF, ArcelorMittal, BHP Billiton, Eskom και Koch, επηρεάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε λόμπι και εμποδίζοντας την επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για το κλίμα.

Πηγή: http://www.econews.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου