15/12/11

Time: Το πρόσωπο της χρονιάς είναι "Ο Διαδηλωτής"

Δεν είναι κάποιος διάσημος, δεν είναι κάποιος πάμπλουτος επιχειρηματίας. Το πρόσωπο της χρονιάς φέτος, σύμφωνα με το περιοδικό "Time", είναι "ο Διαδηλωτής".
Ένα χρόνο μετά την αραβική άνοιξη...
 που άρχισε στην Τυνησία και απλώθηκε γρήγορα στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι φαίνεται ότι παίρνουν και πάλι δειλά-δειλά την τύχη στα χέρια τους - ή προσπαθούν τουλάχιστον.
(Ο Hamada Ben Amor, 22 ετών, ράπερ από την Τυνησία, το τραγούδι του οποίου "Rais Lebled" έγινε ο ύμνος της "επανάστασης των γιασεμί" στην Τυνησία)
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσωπο της χρονιάς φέτος, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό "Time" είναι "Ο Διαδηλωτής", εκείνος που αγανακτεί και διαμαρτύρεται με την αδικία, με όσα συμβαίνουν γύρω του και εκμηδενίζουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του.

(Ο Αιγύπτιος διαδηλωτής Emil Samir και η Chelsea Elliott του κινήματος Occupy Wall Street φωτογραφίζονται μαζί. Ο αγώνας δεν γνωρίζει διαφορές)
Ανάμεσά τους και οι "δικές" μας  Μαριάννα Ρουμελιώτη, Κατερίνα Πατρικαράκου και Χριστίνα Λαρδίκου, τρεις Ελληνίδες που φωτογραφίζονται με τα πρόσωπά τους καλυμένα με maalox, όπως ακριβώς ήταν και όταν κατέβαιναν στις πορείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα που έπεφταν άπλετα στις διαμαρτυρίες της πλατείας Συντάγματος.

"Οι διαμαρτυρίες μας άρχισαν από τους Indignados (σ.σ.τους Ισπανούς Αγανακτισμένους", λέει στο "Time" η Αθηναία Χριστίνα Λαρδίκου, 31 ετών, που εργάζεται στον τομέα της μόδας.

("Χρειαζόμασταν απλώς κάποιον για να καταστήσει ξεκάθαρες τις απόψεις μας και να δείξει τις προκαταλήψεις των άλλων και ήξερα ότι μπορούσα να το κάνω", λέει ο Jon Aguirre Such, εκπρόσωπος της Democracia Real Ya στην Ισπανία)
Οι Έλληνες παρέμειναν στους δρόμους, "αγανακτισμένοι" για περισσότερο από ένα μήνα. Οι πιο πολλοί νέοι, μορφωμένοι, ανήκουν στη μεσαία τάξη.  Διαμαρτύρονται γιατί βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται, το κόστος ζωής να αυξάνεται καθημερινά, τη διαφθορά να έχει παρεισφρύσει στην πολιτική και το δημόσιο βίο.

Συμπαραστάτης στους αγώνες τους είναι πάντα ο ατρόμητος "Λουκάνικος", στον οποίο το περιοδικό "Time" κάνει εκτενή αναφορά.

Ο σκύλος που δεν διστάζει να τα "βάλει" με τα ματ, δείχνοντας ξεκάθαρα και άφοβα με ποιου το μέρος είναi!

Και δεν υποχωρεί, ακόμα και όταν τα δακρυγόνα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

της Αλεξίας Καλογεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου