4/1/12

Υδρογονάνθρακες: έρευνες νότια της Κρήτης από τη Noble Energy


Tις διαδικασίες για τις έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ανοίγει η κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, βασικός παράγοντας για τις εξελίξεις φαίνεται να είναι η πρόθεση της Noble Energy να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου νοτιοανατολικά της Κρήτης...

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες,  ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί τόσο για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βόρεια των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο όσο και για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι συζητήθηκε και το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Noble Energy να προχωρήσει σε δικές της έρευνες, χρησιμοποιώντας ίδια δεδομένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Ειδικότερα, η Νοble Energy δείχνει διατεθειμένη να «εκμεταλλευτεί» τις διατάξεις που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή της επιλογής της, χωρίς για τη συγκεκριμένη περιοχή να έχει προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού από το Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να έλθουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα με σύσκεψη στο ΥΠΕΞ οι συναντήσεις για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής.

Πηγή: http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου