28/4/12

Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας: "H Eυρωζώνη είναι σαν τον Τιτανικό"


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ, Μανουέλ Γκαρθία Μαρκάγιο, για την κατάσταση που βιώνει η χώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία και τηνυποβάθμιση από τον οίκο S&P.
O Yπουργός χαρακτήρησε
την Ευρωζώνη "σαν τον "Τιτανικό" στον οποίο εάν πνιγεί ένας θα πνιγούν όλοι... ακόμη και οι επιβάτες Α' θέσης". Την ίδια ώρα έστειλε "μήνυμα" στους ευρωπαίους να προωθήσουν εκτός από τα μέτρα λιτότητας και μέτρα ανάπτυξης.
Στο 24,4% η ανεργία
Τα 5,7 εκατομμύρια είχαν φθάσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι άνεργοι στην Ισπανία, ανεβάζοντας στο24,4% το ποσοστό ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996 και την έναρξη των στατιστικών μετρήσεων.
Καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και αυτό το τρίμηνο, ο αριθμός των ανέργων, που φθάνει τα 5.639.500 συνέχισε να αυξάνεται σε σχέση με το τέλος του 2011, οπότε η ανεργία βρισκόταν στο 22,85%, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine).
Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ενισχύθηκε, καθώς 374.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 295.300 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Η αρνητική αυτή είδηση έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση της ισπανικής δεξιάς εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ η χώρα παραμένει σε ύφεση. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται τη Δευτέρα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής . Πάντως η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου