25/7/12

Στον εισαγγελέα στέλνει η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας επιχειρηματία που ενεπλάκη στο σκάνδαλο των διπλών επιδοτήσεων - Κατέθεσε ήδη μηνυτήρια αναφορά εναντίον του


Δικαστική εξέλιξη είχε αυτές τις ημέρες το ένα από τα πολύκροτα σκάνδαλα που είχαν συνταράξει την προπερασμένη χρονιά την τότε κρατική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα την τοπική κοινωνία, καθώς -εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά- είχε αποκαλυφθεί ότι κάποιοι επιτήδειοι επιχειρηματίες (πολύ γνωστά ονόματα στο χώρο της δραστηριότητάς τους κι όχι μόνο) είχαν καταφέρει είτε να εισπράξουν διπλή φορά επιδοτήσεις μέσω της Περιφέρειας είτε να καταστρατηγήσουν κατάφωρα τους όρους με τους οποίους -νομότυπα- τις έλαβαν...

Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούσε ιδιαίτερα γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιούνταν τόσο στον εκδοτικό χώρο όσο και στον αθλητικό τομέα και σε βάρος του οποίου η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, κατέθεσε πριν από λίγες μέρες μηνυτήρια αναφορά.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία διεκδικούσε το ποσό των 236.650 ευρώ νομιμοτόκως από 1/7/2010 και 50.000 για χρηματική της ικανοποίηση.
Αιχμές για το Σώμα Ελεγκτών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Η αγωγή αυτή αφορούσε ποσό εκχωρημένης απαίτησης στη συγκεκριμένη Τράπεζα από την εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία, της οποίας η επένδυση είχε υπαχθεί από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της τότε κρατικής Περιφέρειας Δ. Ελλάδας στο ν.3299/1994, καθώς το επιδοτούμενο ποσό της επένδυσης εισπράχθηκε από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με την υποβολή ψευδούς δήλωσης.
Μάλιστα, στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής της αιρετής Περιφέρειας αφήνονταν αιχμές για το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς αναφέρεται ότι "για την περίπτωση αυτή έχει γίνει έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης χωρίς ακόμη να μας έχει σταλεί το πόρισμα ούτε και ο φάκελος με τα υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν αυτή".
Παράλληλα, έμμεση κριτική ασκείται και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όταν αναφέρεται ότι "για το γεγονός αυτό πρέπει ν' αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, καθώς το ποσό που διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου υπαγόταν η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, δεν έχει γίνει σχετική μηνυτήρια αναφορά".
Το χρονικό των γεγονότων
Ειδικότερα, στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που κατατέθηκε τις προάλλες από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, αναγράφεται για την εν λόγω εταιρεία ότι "με αίτησή της προς την τότε κρατική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζήτησε και πέτυχε να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο που αφορούσε την επέκταση μονάδας ηλεκτρονικών εκδόσεων με παραγωγή έξυπνων καρτών, η οποία μονάδα λειτουργούσε στην Πάτρα και με προϋπολογισμό της επένδυσης αυτής στο ποσό των 488.309,00 ευρώ".
Ακολούθως, η υπαγωγή της επένδυσης στον ανωτέρω νόμο εγκρίθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της κρατικής Περιφέρειας, στη 1/2/2007 και καθορίστηκε στο ύψος των 236.407 ευρώ.
Στη συνέχεια, όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, ολόκληρο το ποσό αυτό η ως άνω εταιρεία το εκχώρησε, στις 26/2/2007, στην Αχαϊκή Τράπεζα, για την εξασφάλιση της τελευταίας από σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε συναφθεί μεταξύ τους.
Ωστόσο, στις 25/9/2009, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, προκειμένου να εισπράξει το ποσό της επιχορήγησης των 236.407 ευρώ, κατέθεσε στην προαναφερθείσα Διεύθυνση της Περιφέρειας ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, δηλώνοντας επί λέξει: "Η επένδυση που έχει υπαχθεί στο Ν. 3299/04 σύμφωνα με την απόφαση ΔΙΣ ΑΔΕ/499/Π09/4/232/Ε/01.02.07 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως τροποποιήθηκε δεν έχει υπαχθεί σε διατάξεις άλλου Νόμου. Δεν έχει γίνει εκχώρηση του ποσού της επιχορήγησης της επένδυσης αυτής. Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής δεν έχει ληφθεί τραπεζικό δάνειο και η όλη δαπάνη καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια της εταιρείας".
Ο υπάλληλος δεν έλεγξε το φάκελο
Την υπεύθυνη αυτή δήλωση, σύμφωνα με το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, την παρέλαβε ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης της Περιφέρειας, "ο οποίος πεισθείς από το περιεχόμενό της, δεν έλεγξε το φάκελο της επένδυσης της εταιρείας" και "δεν διαπίστωσε ότι το ποσό της επιδοτούμενης επένδυσης είχε εκχωρηθεί". Έτσι, παρέδωσε τραπεζική επιταγή 236.407 ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης 25/9/09, στο συγκεκριμένο επιχειρηματία, "ο οποίος, παρότι γνώριζε ότι δεν εδικαιούτο να εισπράξει αυτή, την εμφάνισε αυθημερόν στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Πάτρα και εισέπραξε το ποσό των ευρώ 236.407,00".
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του συγκεκριμένου επιχειρηματία και κατά παντός υπευθύνου, για αποζημίωση λόγω ηθικής και υλικής βλάβης για ποσό 40 ευρώ με επιφύλαξη.

Πηγή: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου