23/7/12

Υδρογονάνθρακες: οι έξι κολοσσοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον


Έξι ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, οι μεγάλες πετρελαϊκές που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά είναι οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total.
Εκτός από τις τρεις εταιρείες που δήλωσαν ανοιχτά ότι ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, τρεις ακόμα μεγάλοι παίκτες, η...
Shell, η BP και η Noble Energy, άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.
Όπως αναμενόταν, οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Άλλωστε, τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιόριζαν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως και συνέβη, εξάλλου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και αν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν.
Οι αρμόδιες πηγές πάντως επισημαίνουν ότι οδηγός για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου.
Εκεί, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να προσελκύσει επενδυτές στον πρώτο γύρο.
Η επιτυχία της γεώτρησης της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 έφερε στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο προσφορές από ηχηρά ονόματα, όπως της Total, της Gazprom, της Premier Oil, της Marathon Oil, της Delek και της Edison.
Εφόσον, δε, οι έρευνες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των οικοπέδων αποδώσουν καρπούς, αποτελεί συνήθη πρακτική για την πετρελαϊκή βιομηχανία η εξαγορά μεριδίων ή ακόμα και ολόκληρων των εταιρειών από μεγαλύτερες, ούτως ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι παραδοσιακά ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η ExxonMobil, παρακολουθούν τη χώρα μας και αναμένουν τις εξελίξεις.
Το θερμόμετρο πάντως αναμένεται να ανέβει στο κατακόρυφο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιπλέον στοιχεία από τις νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου