24/7/12

Κλιμακώνεται η ισπανική κρίση – συναγερμός στην Ευρώπη


Συναγερμός στην ευρωζώνη και τις αγορές από την κλιμάκωση της ισπανικής κρίσης, καθώς μετά τη Βαλένθια και άλλες πέντε αυτόνομες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο, ετοιμάζονται να ζητήσουν βοήθεια από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Την ίδια ώρα, η ισπανική οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι θα υποχρεωθεί να προσφύγει στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ΤτΙ), η ιβηρική χώρα υπέστη ύφεση της τάξης του...
0,4% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η συστολή της ισπανικής οικονομίας ανέρχεται στο 1% ΑΕΠ.
Σήμερα, 24 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της ιβηρικής χώρας μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογο του, πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης υποβολής αιτήματος βοήθειας.
Χθες, η απόδοση του Ισπανικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά εκτινάχθηκε στο 7,56%, επιτόκιο υψηλότερο από αυτό που υποχρέωσε την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να καταφύγουν στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης.
Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, ενώ επιτόκια της τάξης του 7%, πόσο μάλλον του 7,5%, θεωρούνται απαγορευτικά για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές.
Πλήγμα δέχθηκε και η εγχώρια ζήτηση, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η έκθεση της ΤτΙ δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 23 Ιουλίου. 
Παράπλευρες απώλειες υφίσταται και η Ιταλία, όπου πιέσεις δέχτηκαν τα ομόλογα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές, η διαπραγμάτευση των οποίων διεκόπη για μια ώρα.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου