29/8/12

Ιταλία: Ανθρακωρύχος έκοψε τις φλέβες του διαμαρτυρόμενος για κλείσιμο ορυχείου


Σε μία συγκλονιστική κίνηση προέβη ένας από τους ανθρακωρύχους που έχουν καταλάβει το ορυχείο Carbonsulcis στη Σαρδηνία, κόβοντας τις φλέβες ως πράξη ύστατης διαμαρτυρίας κατά της πρόθεσης της Ρώμης να κλείσει το ορυχείο...

«Είμαστε απελπισμένοι» δήλωσε ο συνδικαλιστής και εκ των πρωτεργατών της διαμαρτυρίας, Στέφανο Μελέτι, και με μία συγκλονιστική κίνηση έκοψε τις φλέβες του διερωτώμενος: «αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε; Να κόψουμε τις φλέβες μας»;
Η εντυπωσιακή πράξη, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, άφησε άναυδους τους δημοσιογράφους αλλά και τους συναδέλφους του Μελέτι. Ο αιμόφυρτος ανθρακωρύχος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ελεγχόμενη.
Το ορυχείο Carbonsulcis τελεί υπό κατάληψη από περίπου 100 ανθρακωρύχους από τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου. Οι καταληψίες ζητούν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και προτείνουν την αναβάθμιση της μονάδας με τεχνολογία δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι εργάτες βρίσκονται σε βάθος 400 μέτρων και έχουν στη διάθεσή τους 600 κιλά εκρηκτικής ύλης και πυροκροτητών.
Το ορυχείο Carbonsulcis υπολογίζεται (2006) ότι έχει αποθέματα 600 μετρικών τόνων άνθρακα, ωστόσο δεν είναι κερδοφόρο. Έχει τελέσει υπό κατάληψη πολλές φορές κατά το παρελθόν, το 1984, το 1993 και το 1995, όταν οι εργάτες παρέμειναν αμπαρωμένοι στις σήραγγες για 100 ημέρες!
Επιμέλεια: Ζηνοβία Σαπουνά

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου