28/8/12

Αλόγιστη σπατάλη φαρμάκων στα νοσοκομεία - Εκεί θα επέμβει κανείς;

Προχθές, κάποιος πολίτης, έφερε σε φαρμακείο των Δικαίων Έβρου – το οποίο τυγχάνει να είναι το φαρμακείο του προέδρου του ΦΣΕ – 8 (οκτώ) άθικτα κουτιά του αντικαρκινικού σκευάσματος Sutent (3 των 25mg 30 tab και 5 των 12,5mg 30 tab), συνολικής αξίας...
10.515,41 ευρώ σε Νοσοκομειακή τιμή και 12.415,85 ευρώ σε λιανική τιμή.

Τα φάρμακα αυτά είχαν συνταγογραφηθεί σε συγγενικό του πρόσωπο, ασφαλισμένη της πρόνοιας, η οποία έπασχε από καρκίνο και είχε, δυστυχώς, απεβιώσει λίγες ημέρες πριν. Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Έβρου, κ. Πασχάλης Γουτκίδης επικοινώνησε με το Γ.Π.Ν. Αλεξανδρούπολης και συνεννοήθηκε να τους στείλε τα εν λόγω σκευάσματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από ασθενή που νοσηλεύεται εκεί και τα χρειάζεται και να μην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Το βασανιστικό ερώτημα, όμως, είναι ποιος γιατρός συνταγογράφησε τόσα πολλά κουτιά του φαρμάκου αυτού σε ασθενή ο οποίος ενδεχόμενα θα απεβίωνε τις επόμενες ημέρες; Σε πόσων μηνών αγωγή αντιστοιχούν τα φάρμακα αυτά; Ποιος ελέγχει τη συγκεκριμένη συνταγογράφηση, η οποία, σημειωτέον είναι χειρόγραφη, στο βιβλιάριο της ασθενούς;

Σε ένα περιβάλλον όπου το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και τα ιδιωτικά φαρμακεία πληρώνουν από την τσέπη τους εδώ και μήνες τα φάρμακα των Ελλήνων πολιτών, ορισμένοι ακόμη θησαυρίζουν με τα χρήματα όλων μας. Σπαταλούν αλόγιστα τα χρήματα του ελληνικού λαού, χορηγώντας, χωρίς λόγο, πανάκριβα φάρμακα, τα οποία φυσικά δεν πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά όλοι εμείς, που χρηματοδοτούμε με το υστέρημά μας τα δημόσια νοσοκομεία.

Νομίζουμε ότι η προσπάθεια περιστολής της δαπάνης, δεν πρέπει να ξεκινήσει από τα έτσι κι αλλιώς πάμφθηνα φάρμακα που λαμβάνει ο κοσμάκης από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά στην πραγματική μαύρη τρύπα των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία μένουν στο απυρόβλητο.

Είναι απαράδεκτο να διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος, ο οποίος, δεν προκαλεί τη δαπάνη, παρά μόνο την πληρώνει. Δεν μπορεί να καταστρέφεται όλο το σύστημα υγείας από τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και να μην ασχολείται κανείς με τέτοια εξόφθαλμη σπατάλη. Η (σωστή) προσπάθεια περιστολής των δαπανών, έχει λάθος αφετηρία και λάθος στόχους. Κι όταν ξεκινάς έτσι καταλήγεις με βεβαιότητα και σε λάθος αποτέλεσμα.

Πρέπει κάποτε να βάλουμε το χέρι επί τον τύπον των ήλων…

Πηγή: http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου