28/8/12

«Ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου χωρίς πρόσθετα χρήματα, λέει η Μαρία Φέκτερ


Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σκοπό αυτό, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse», αποκλείοντας, όμως, κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα...


Παράλληλα, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η κ. Φέκτερ επισημαίνει πως μια αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να ζητείται εύκολα σε «συζητήσεις καφενείου», θα απέβαινε όμως σε βάρος των φορολογούμενων.

Για το λόγο αυτό και υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της -στο συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής, από την Ευρωζώνη, των χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η πρόταση Σπίντελεγκερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βέβαια, η Μαρία Φέκτερ παραδέχεται πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -κάτι που είχε παραδεχτεί και ο κ. Σπίντελεγκερ- προσθέτοντας, μάλιστα, πως για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://news.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου