28/9/12

Καιάδας …. τελευταίας τεχνολογίας : Κυβέρνηση και Υπουργεία (όχι μόνο Υγείας…)


Στο δρόμο βρέθηκαν χθες παρά την ανυπόφορη ζέστη, ασθενείς με χρόνια νοσήματα και άτομα με ειδικές ανάγκες από όλη την Ελλάδα με τις οικογένειές τους αλλά και εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, για να δηλώσουν με τον πιο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους όχι μόνο στα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και που πνίγουν τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, αλλά και αυτά που αναμένεται να παρθούν καταδικάζοντας όλους όσους έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους πρόνοιας, στο θάνατο...


Ήδη, έχουν καταθέσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλων αρμόδιων φορέων την αντίθεσή τους για τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ του μεγαλύτερου ιατροφαρμακευτικού φορέα, το γραφειοκρατικό γολγοθά και το αδικαιολόγητο σύστημα αξιολόγησης  που αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλά και την αναποτελεσματικότητα ενός υποτιθέμενου κράτους πρόνοιας.

Προτάσεις από τους Συλλόγους Ασθενών έχουν κατατεθεί , επιστολές διαμαρτυρίας και θλιβερά περιστατικά  απόγνωσης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλο δρόμο ακολουθούν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας.

Ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση έστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στον Πρωθυπουργό και στα υπόλοιπα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης, ζητώντας μία συνάντηση που θα βγάλει από το αδιέξοδο έναν από τους τελευταίους κλάδους ανάπτυξης και προσφοράς που υπάρχει στη χώρα μας.

Ο  Σ.Φ.Ε.Ε. καλεί τον Πρωθυπουργό, πλέον, ν΄  αναλάβει δράση και πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας, προειδοποιώντας ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.


Γιατί μεταρρυθμιστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, έχουν θεσμοθετηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσει η Πολιτεία τους νόμους και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών και η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Από τότε, σωρεύονται χρέη, τα οποία δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 - 2009 οδήγησε, τελικά, σε "κούρεμα" των ομολόγων και ζημία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Μέσα στο πνιγηρό και αμφιβόλου νομιμότητας κλίμα, η Πολιτεία επικαλείται την εφαρμογή μηχανισμού μονομερούς κι οριζόντιας επιστροφής (claw back), το οποίο διακρίνεται για την αδιαφάνεια και τις σκοπιμότητές του.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας ότι πρόκειται για "κόκκινη γραμμή" και δεν προτίθενται να το καταβάλλουν.

Το χειρότερο όμως είναι πως με παράνομο και αδιαφανή τρόπο, η Πολιτεία δεν εκδίδει εδώ και δύο χρόνια Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με αποτέλεσμα να μην έχουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρόσβαση σε νέες θεραπείες που όχι μόνο θα βοηθήσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή.

Καταδικάζει στο όνομα του εξορθολογισμού και μείωση της δαπάνης υγείας σε αποκλεισμό των ασθενών από τις νέες θεραπείες, αλλά και τον ίδιο τον οικονομικό μηχανισμό υγείας σε εξαθλίωση μια και επιβαρύνεται με την πολιτική αυτή, η νοσοκομειακή περίθαλψη και δαπάνη (για την οποία δεν γίνεται κανένας λόγος).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας περίθαλψης, οι οποίοι μετά την κυνική ομολογία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά  ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε, αποφάσισαν  την από κοινού επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012 έως και 12/10/2012. Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.  Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις.


Σύμφωνα με δηλώσεις τους, υπογραμμίζουν πως : «Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους, βάσει της υπ’ αριθμόν οικ.37097 εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 30/08/2012 από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπροσθέτως ενημερώνουν την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι, θα προβούμε στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος μας, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματός μας.

Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας πήραμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

Γνωρίζουμε καλά ότι θα έχουμε δίπλα μας την ελληνική κοινωνία, αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπως αντίστοιχα, επί σειρά ετών, σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε και εμείς δίπλα της στις δύσκολες εποχές που περνά η Πατρίδα μας. Όλοι μαζί, ασφαλισμένοι και πάροχοι υπηρεσιών υγείας οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς και τις επιχειρήσεις της υγείας.»
της Μάριον Κοντογιάννη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου