29/11/12

Ψηφοφορία για την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ


Σε μια ιστορική για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στιγμή, τουλάχιστον 150 κράτη –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη στη γενική συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστινιακής αρχής σε κράτος-παρατηρητή, μη μέλος του Οργανισμού...

Την αναβάθμιση αναμένεται να καταψηφίσουν, εκτός του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η Γερμανία και ενδεχομένως και ο Καναδάς, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να τεθεί βέτο.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz, η αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής αρχής σε κράτος-παρατηρητή, μη μέλος του ΟΗΕ συνιστά πρωτοφανή επιτυχία για την παλαιστινιακή αρχή.
Την Τετάρτη η Αθήνα τάχθηκε επισήμως υπέρ του αιτήματος των Παλαιστινίων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας προτίθεται να υπερψηφίσει την αίτηση που κατέθεσε η Παλαιστινιακή Αρχή στον ΟΗΕ για να αναγνωριστεί από τον Οργανισμό ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.

«Η απόφασή μας αυτή είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

Η Βρετανία εμφανιζόταν θετική -υπό προϋποθέσεις- την Τετάρτη στο αίτημα της παλαιστινιακής αρχής, ενώ υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστινιακής αρχής τάχθηκαν μεταξύ άλλων, η Ρωσία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου