28/11/12

Γ. Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία επαναγοράς ομολόγων


Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου για την συμφωνία του Eurogroup, για την οποία δήλωσε ότι μας δίνει την ευκαιρία να μείνουμε στο ευρώ και να φύγουμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης. Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στη διαδικασία είναι εθελοντική, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα αξιοπιστίας να πετύχει...

Ο Υπουργός Οικονομικών και ο παριστάμενος νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα μείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων), και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

«Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση (κούρεμα) του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».
Για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από ην στιγμή που η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα, οι εταίροι μας θα προχωρήσουν σε νέα μείωση
Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, το πρώτο μέρος της δόσης θα καταβληθεί στη χώρα μας μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και επισήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που όπως είπε, καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο κ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, αποτελεί μια από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, οι οποίες έχουν φτάσει τα 9,3 δισ ευρώ.
Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προανήγγειλε τροποποίηση των κριτηρίων για την ρύθμιση ληξηπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου το πρόγραμμα των δόσεων να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Πηγή: http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου