12/12/12

Παγκόσμιος σάλος για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα



Η Βόρεια Κορέα έγραψε στα... παλιά της τα παπούτσια τους πάντες κι έκανε επίδειξη δύναμης, εκτοξεύοντας, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (ώρα Ελλάδας), βαλλιστικό πύραυλο...

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι ο πύραυλος μετέφερε απλά ένα δορυφόρο, ο οποίος τέθηκε ήδη σε τροχιά. Οι περισσότεροι, πάντως, θεωρούν πως πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, όπως αναφέρει το newsit.gr.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 2.49 π.μ. (ώρα Ελλάδος), από τις δυτικές ακτές της χώρας, και πέρασε πάνω από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ενώ έπεσε σε νησί κοντά στην Ταϊβάν.
"Η εκτόξευση της δεύτερης εκδοχής του δορυφόρου μας "Kwangmyongsong-3" από το διαστημικό κέντρο του Σοχάε πέτυχε και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά, όπως είχε προβλεφθεί", μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.



Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα στο 2012, που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.
Ήδη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία κι άλλες χώρες έχουν αντιδράσει στην κίνηση της Πιονγιάνγκ, θεωρώντας πως πρόκειται για το πρώτο βήμα, εν όψει δοκιμής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και παρακολουθούν στενά την κατάσταση, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Προειδοποίησε δε την Πιονγιάνγκ πως "θα αναλάβουν την κατάλληλη δράση". Έκανε, επίσης, λόγο για πρόκληση της Βόρειας Κορέας.



Σύμφωνα, πάντως, με τη Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD), η Βόρεια Κορέα κατάφερε, κατά τα φαινόμενα, να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή "πυραύλου".
"Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά", σύμφωνα με την ανακοίνωση της NORAD.
Η Κίνα καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου, υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ "οφείλει να σέβεται" τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές.



Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της και ο ιαπωνικός λαός την ανησυχία του, μετά την "απαράδεκτη" δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.
Δεν ήταν δυνατόν ΗΠΑ και Ιαπωνία ν' αφήσουν να περάσει έτσι η... ανυπακοή της Β. Κορέας. Και κινήθηκαν αμέσως στο διπλωματικό πεδίο. Μετά, λοιπόν, από αίτημα της Ουάσινγκτον και του Τόκιο, συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, από τις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Φωτ. από το "Reuters"

Πηγή: http://www.attacktv.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου