13/12/12

Και τυπικά πράσινο φως για τη δόση


Με «λυμένα τα χέρια» προσέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής μετά το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ και τη συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πράσινο φως έδωσαν, όπως αναμένονταν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην εκταμίευση συνολικά 49 δισ. ευρώ στην Ελλάδα...

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της συνεδρίασης «είμαστε πεποισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ξανά σε τροχιά». Από την πλευρά του ο ευρωπαϊος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε «Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστούνης των αγορών».
Θετική κατάληξη είχαν και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μετά από 14 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εντός του 2014
Στο προοίμιο του χθεσινοβραδινού Ecofin αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ είχαν ασκήσει πιέσεις προκειμένου οι υπ. Οικονομικών να καταλήξουν σε απόφαση και η διαμάχη για την τραπεζική ένωση να μην επισκιάσει άλλη μια Σύνοδο Κορυφής.

Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την πρώτη Μαρτίου του ερχόμενου έτους, φέρεται να διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ. «Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια τραπεζική ένωση», όπως είπε.

Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα υπάγονται οι τράπεζες με ενεργητικό άνω των 30 δις. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην εποπτεία των μικρότερων ομίλων και συνεπώς και στις 6.000 τράπεζες του ενιαίου τραπεζικού τομέα.

Αντιδράσεις Μοσκοβισί και Σόιμπλε

Στο προοίμιο του Ecofin Βερολίνο και Παρίσι είχαν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια σειρά επίμαχων σημείων. Μεταξύ αυτών ο αριθμός των τραπεζών που υπάγονται στον εποπτικό έλεγχο αλλά και ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ νομισματικής πολιτικής και εποπτείας των τραπεζών εντός της ΕΚΤ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε που σημείωσε ότι «τηρούμε αυτά στα οποία έχουμε συμφωνήσει».

Για ένα «μήνυμα που απευθύνεται προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί: «Μπορεί κανείς να εμπιστεύεται την Ευρώπη, μπορεί να εμπιστεύεται την ευρωζώνη».
dpa, afpd, Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: http://www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου