11/1/13

Σήμερα ψηφίζεται το φορολογικό – Στουρνάρας: «Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης»


Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, μια μέρα μετά από τη δριμεία κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης...
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέρριψε τις τροπολογίες που πρότειναν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπογραμμίζοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατο να βρεθεί με άλλον τρόπο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ να προσθέτουμε 1 δισεκατομμύριο δαπάνες». Επιπλέον, απαντώντας στην αντιπολίτευση, τόνισε πως οι εκπρόσωποί της «στερούνται εναλλακτικών προτάσεων» και πρόσθεσε ότι «ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές και μας δίνουν παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία».
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, και υπογράμμισε πως κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».
Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013 για την προώθηση του εθνικού φορολογικού σχεδίου και τόνισε πως βασικός στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα είναι να καταστήσει μεσομακροπρόθεσμα τις ΔΟΥ κυρίως ελεγκτικά κέντρα.
Όπως ανέφερε, ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Υπέρ του νομοσχεδίου, ως προϋπόθεση για μια αναπτυξιακή προοπτική, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε πως έγινε προσπάθεια και υπήρξαν βελτιώσεις, τόσο στις κλίμακες φορολόγησης, όσο και στα μπλοκάκια, τα επιδόματα τέκνων και τις αποδείξεις. Επανέλαβε, δε, την πρότασή του για διάλογο για ένα φορολογικό σχέδιο.
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Νίκου Τσούκαλη, τόνισε πως το θεωρεί «εξ ορισμού άδικο, αλλά και «υποχρέωσή μας, σύμφωνα με την επιλογή που κάναμε τους προηγούμενους μήνες».
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο καθαρά «εισπρακτικού χαρακτήρα» που «τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις μικρές επιχειρήσεις με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ» και «ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους αγρότες».

Πηγή: http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου